8-10 ugerHowdys første rigtige træning, 9 uger gammel.

 • Træning med hvalpens mad
 • Apportering opstart
 • Kontaktøvelser med forstyrrelser
 • Håndtarget (opstart til aflevering til hånd)
 • Spandeøvelse (opstart til plads)

Spandeøvelse


Howdy på spanden.


Fortsættelse af opstarten til plads-øvelsen.

Apport og forventningsafstemning


Farmfruen og Howdy har i dag haft forventningsafstemmelse på apporteringen. Vi bliver måske enige engang.


Andre ting jeg vil have trænet med Howdy ud over dette, og som jeg vil prøve at lave små videoer med, bliver:

 • Ind og ud af døren. Jeg hader når de bare løber ud når jeg åbner døren. 
 • Hundesnor af og på. Jeg vil gerne, at mine hunde præsenterer deres hovede når jeg vil give dem snor på og at de sidder stille når jeg tager/har taget snoren af. 
 • Bur. Gå selv ind i bur og bliv der når jeg åbner.


At gå i snor undgår jeg helt med en så ung hund. Så jeg har ikke glemt det, men der går lidt inden jeg begynder på det.

Sit på kast. Target på hånd


Ja ja ja mørk video. Man kan ikke få alt. 


 • Sit på kast

Howdy sidder på kastede godbidder, uden jeg holder ham - jeg kan så åbenbart ikke kaste længere end 20 cm!

 • Håndtarget

Howdy vælger højre hånd og vælger godbidderne i venstre hånd fra

TV-indslag om Howdys opdrætter


Howdy er lilla hundehvalp i dette fine indslag med hans opdrætter Janne Vendelbo

Pladstræning


Indianeren og jeg var ikke helt enige om træningen i dag. Vores forventningsafstemning havde vist ikke været god nok. 


 • Forsat pladstræning - spandeøvelse uden spanden


Her er Howdys 1/2 hjertede forsøg på at komme af baljen og til sidst ender han med at skride, men håber I kan få en ide om hvordan jeg får den af baljen.

Apportering


At Howdy bor ved en tosse ved alle. Tossen har i dag været på et marked og fundet dette prægtige tusindben. Jeg kigger altid efter mærkelige apporteringsting: dørstoppere (tunge), blæksprutter (pakning af apportering) og plysdyr der siger lyde når de lander på jorden (lige den ekstra opfordring til at lette måsen inden tid), og nogle apporteringsting har jeg bare fordi jeg synes de er sjove.

Som oftest har mine hunde apporteret så meget mærkeligt, at første gang jeg kaster et stykke vildt til dem, tænker de: "for helvede hun finder da også altid på alt muligt mærkeligt" og så bringer de det hjem. 

Ved hundehvalpe prøver jeg at finde noget der ligger godt i deres mund, som de ikke har svært ved at gribe rigtigt om (på midten) og ikke er for tungt, for det jeg gerne vil lige nu med Howdy, er ikke at udfordre ham, men at skabe en god vane. Lige ud og lige hjem. Når han er dygtig til det, så finder jeg mere udfordrende apporteringsting frem. 


Og som i kan se, så er tusindbenet godkendt.

Lydighed. 10 uger gammel.


Howdy var i dag en super hundehvalp, han trænede lidt hvalpelydighed. Jeg undskylder for den lange video, men det er - udover hjemkald - det han træner om dagen. 


 • Kontaktøvelser - med forstyrrelse
 • Baglænsgang med kontakt
 • Baljeøvelsen - uden balje
 • Håndtarget med forstyrrelser
 • Bliv - med fristelser

Apportering. 10 uger.


Endnu engang en alt for lang video, jeg prøver at begrænse mig, men det lykkedes ikke, denne gang nok mest fordi Howdy drog på afveje et par gang, ikke at hundetrænerens hund kunne finde på det altså!


 • Sit på kast
 • Gå på signal
 • Aflevering til hånd
 • Håndtarget med ufordringer
 • Stående fører, sit på kast og gå på signal

Skudtræning


Skudtræning er ikke noget jeg gør med hundehvalpe, men da jeg pt har en hund i skudtræning, er det bare nødvendigt vi kan skyde. Så når vi skal "skyde" hund, så smider jeg lidt godbidder, lukker to døre og skyder to skud. Howdy har været rolig og uforstyrret, når jeg har hentet ham i stuen efterfølgende og i dag kontrollerede jeg lige at jeg havde ret og optog ham på video. 


Skudtræning synes jeg er ok, når vi tænker hundene er ved at være stabile i hovederne. Det er Howdy pt, men der kommer et tidspunkt hvor han vil blive mere vagtsom og overvågen, i den periode er jeg meget varsom med lydtræning. 


Vingsted skydebane i Vejle er for mig det perfekte sted. Når der bliver skudt, bliver der skudt, faktisk er der krig og der er den fineste gåtur rundt i skoven på afstand, så jeg tager bare et par hunde med der ikke er påvirket af skud, jeg er ikke påvirket af skud og så går vi en tur. 

Jeg synes mine Cockere har en tendens til at være lidt betænkelige med skud, hvor mine Retrievere har været forholdsvis upåvirket. 


Rookie mistake, så var Kanvas' (min Golden ) allerførste skud en 6 mm til mentaltest.

Han vippede lige med det ene øjenbryn, men derfor synes jeg nu lydtræning er vigtig og man ville kunne undgå mange problemer hvis det blev gjort.

Aflevering


At løfte hovede og aflevere til hundeføreren er et smukt syn synes jeg, jeg bryder mig ikke om at se på hunde der dukker hovedet når de skal aflevere eller sætter tempo ned når de rammer de 5 meter indenfor hundeføreren. Derfor træner jeg sådan nogle finurligheder her med mine hunde. Jeg prøver at give dem stor lyst for at aflevere til mig. 

Howdy blev igen i dag fanget på det rigtige ben. Han preller på det ene kast, men ved godt da han har gjort det, at det får han ikke noget ud af.


Jeg har ikke sagt nej til ham, i  træningssammenhænge,  han ved bare, at jeg når det før ham ( ja ja lad ham bare blive i den barnetro lidt endnu)

Godbidder


Jeg har fra 3 forskellige fået spørgsmål om godbidder. 


De videoer I har set, har jeg brugt Howdys almindelige mad, det er en labrador og han er altædende. Nogle gang bliver jeg endda nød til at give ham lidt af hans mad inden vi går i gang med at træne, så det er hele tiden en opvejning. 


Når jeg træner inde bruge jeg oftest bare deres alm hundemad. De skal vokse og har ikke brug for alt muligt junkfood.  Når jeg er ude, træner jeg med deres mad, hvis jeg fortsat kan holde deres koncentration på dette. Tænker det er nemmere med en labrador end en spaniel. 


Ved mange forstyrrelser eller øvelser vi har svært ved eller jeg synes er specielt vigtige (pt feks hjemkald) bruge jeg gerne noget specielt. Jeg handler oftest store mængder Platinum hundefoder hjem, som er et lidt blød foder, Howdy får hvalpe versionen. 

Jeg er forholdsvis religøs med mit hundefoder, og vil derfor helst ikke give dem alt det jeg synes er usundt for dem, til hverdag. 


Her ses f.eks ingredienslisten for Frolic i rækkefølge for hvad der er mest af:


Korn (bl.a. 4% hvede), vegetabilske biprodukter, kød og animalske biprodukter (bl.a. 4% frisk kød, bl.a. 4% okse), olie og fedt (bl.a. 1% solsikkeolie, bl.a. 0.25% fiskeolie), grøntsager (4% gulerødder), mineralstoffer, vegetabilske proteinekstrakter, fisk og fiskebiprodukter.


Der er simpelthed 4 procent frisk kød (uspeciffekt og utørret) det er jo mægtigt.


Så jeg har en prioteringsrækkefølge, hvis jeg kan "nøjes" gør jeg det:

 • Alm hundemad
 • Platinumhundefoder
 • Og ved meget specielle lejligheder fint skåret pålæg.

Spaniels er småtspisende sammenlignet med retrievere, men jeg er nu lykkedes meget godt med denne "opskrift" på dem alligevel.

 • Ro på kast (med godbidder)
 • Løb på signal
 • Håndtarget (opstart af aflevering til hånd)
 • Apportering af genstand

Sannes Hundecenter, Vesterlundvej 73, 7323.  Tlf: 20 47 46 88  Mail: spilop@mail.dk